Freelancer worden? Dit zijn de voordelen en nadelen

De lokroep van freelancen? Meer vrijheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid. Maar freelancen betekent vaak ook meer onvoorspelbaarheid, meer administratie en verborgen kosten. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dat laten we aan jou over. We zetten ze wel even op een rijtje zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

freelancer-voordelen-nadelen

Nadelen

Je hebt behoorlijk wat administratief werk. Je moet dan ook zelf al je financiën en boekhouding opvolgen (tenzij je dit uit handen geeft, wat voor extra kosten zorgt).

Als loontrekkende heb je het best makkelijk: een vast maandloon en betaald verlof, je belastingen zijn al grotendeels afgerekend en je bent verzekerd voor werkongevallen en professionele aansprakelijkheid. In geval van ziekte, is je inkomen de eerste 30 dagen verzekerd. Als freelancer moet je deze zaken allemaal zelf bekostigen. Het zijn extra kosten die je misschien niet had verwacht.

Even ziek? Nood aan vakantie? Dan sta je er jammer genoeg alleen voor en word je niet betaald.

Als ik voltijds zou freelancen, dan zou ik de fijne collega’s en studenten van mijn vaste halftijdse job bij UGent missen. En financiële zekerheid. Wanbetalers verpesten danig mijn humeur als halftijds freelancer, maar brengen mijn rekening maar halftijds in gevaar.
— Fieke Van der Gucht, freelance copywriter

Die fijne extraatjes die je als loontrekkende ontvangt, zoals een 13de maand of maaltijdcheques, behoren tot het verleden.

Je wordt betaald voor het werk dat je levert, niet per uur of per dag (tenzij je het zo afspreekt met de klant). Geen projecten betekent geen brood op de plank. Dus moet je voortdurend op zoek naar werk, wat best uitdagend kan zijn.

Je moet alles zelf doen: klanten zoeken, administratie, creatie, facturatie, …

Voordelen

Je bent enorm flexibel qua uren. Eigenlijk maakt het niet uit wanneer je werkt, of dit nu op een weekdag, zondag of feestdag is. Je werkt wanneer het jou het best uitkomt. Fijn, toch? Hou er wel rekening mee dat dat in de praktijk vaak meer werkuren betekent (je wil je klant immers pleasen).

Je kan best wat verdienen aan freelancewerk aangezien je zelf bepaalt hoeveel werk je aanneemt. Er zijn geen limieten. Je werkt zoveel als je zelf aankan.

Oké, je moet het allemaal zelf doen, van administratie en sales tot de creatie en marketing van je eigen naam. Maar dit zorgt er dan wel voor dat jij de volledige controle hebt. Jij bepaalt je tarieven en onderhandelt met je klanten.

Het grootste voordeel is toch wel dat je je eigen baas bent. Ik kan maken wat ik wil maken en ik kan ‘neen’ zeggen tegen zaken die ik niet wil maken.
— Jef Boes, freelance fotograaf en regisseur

Aangezien je je eigen baas bent, kan je die vervelende klant afwimpelen of dat saaie project afwijzen. Je kiest zelf welke projecten je aanneemt.

Als freelancer bepaal je zelf voor wie je werkt. Dat zorgt voor heel wat diversiteit.
— Bram Vandenbussche, freelance licht- en geluidstechnicus

Waar je werkt, maakt eigenlijk niet zoveel meer uit. In de spits kan jij dus lekker thuis blijven. Hou er wel rekening mee dat sommige klanten je aanwezigheid verwachten op vaste tijdstippen.

Als freelancer sta je er niet per se alleen voor. United Freelancers wil freelancers verenigen en bijstaan. Denk aan collectieve onderhandelingen, individuele steun, juridische bijstand en professioneel advies (bijvoorbeeld om bepaalde risico’s binnen het statuut te beperken). Als lid heb je ook allerlei ledenvoordelen.

Heb je ervoor gekozen om te starten als zelfstandige? Wij helpen je beslissen of je best voor een eenmanszaak of vennootschap gaat.