Beter onderhandelen in vijf stappen

Onderhandelen is een activiteit die makkelijk aan te leren is. Mogelijkheden genoeg om te oefenen als freelancer, want je moet met elke opdrachtgever onderhandelen over vergoedingen, over timings van projecten, auteursrechten, ... Katrien Lindemans, stafmedewerker Vormingsdienst bij ACV, geeft opleidingen in onderhandelen en geeft enkele tips waarmee je steviger in je schoenen staat.  

beter-onderhandelen-als-freelancer

1.    Onderhandelen doe je ook naast de onderhandelingstafel

Wist je dat maar 20% van je tijd naar onderhandelen zelf gaat als je succes wil boeken? De rest is voorbereiding. Wat zijn realistische verwachtingen? Hoe is de persoon die je voor je krijgt? Probeer op voorhand kennis te maken en in te schatten wat voor vlees je in de kuip hebt. 

2.    Maak het makkelijk om ‘ja’ te zeggen

Na geven volgt geven, dus geef in het begin wat toe, met argumenten waar de andere persoon bijna enkel ‘ja’ op kan zeggen. Doe dat door de voordelen voor de ander in de kijker te zetten en niet je eigenbelang.

 3.    Volhard, maar blijf vriendelijk

Niet gemakkelijk, want als je je vastbijt in iets, dreig je snel verkeerd over te komen. Speel het ook niet emotioneel, want dan kom je zo goed als zeker niet tot een akkoord.

4.    Bepaal je ondergrens

Bepaal vooraf je wat je minimaal wil en ga daar niet onder. Dat helpt om in de ‘heat of the moment’ niet plots een grotere toegeving te doen waar je achteraf spijt van hebt. Het is het slimst om in het begin wat meer te vragen, zodat je tijdens de onderhandeling je eisen kunt bijstellen. Maar vraag niet te veel, want dan schaad je het vertrouwen van de tegenpartij.

5.    Vermijd een impasse

De gevolgen van een ‘nee’ geven kunnen groot zijn voor de tegenpartij. Die moet natuurlijk niet op al je eisen ‘ja’ zeggen, maar blijf zeker je unieke troeven in de kijker zetten. Wat onderscheidt jou van je concurrenten? Maak duidelijk wat je mogelijke opdrachtgever verliest als hij niet voor jou kiest. Blijf zeker vasthouden aan tip 4.

Heb je toch de indruk dat je aan het kortste eind trekt? Ons kennisteam kan je bijstaan in het onderhandelen. En luister ook bij collega’s. We geven elkaar tips & tricks om te onderhandelen, want samen staan we sterker. Dat is waar we bij ACV United Freelancers voor willen zorgen.