Hoe je het evenwicht houdt tussen je werk en je privéleven

Op een dag vind je de job van je leven… En dan moet je dat combineren met je privéleven. Dat veel bedienden en arbeiders naar een betere work-lifebalans snakken, dat weet iedereen. Maar ook freelancers hebben het vaak moeilijk met dat evenwicht.

zelfstandig-freelancer-work-life-balans

De meeste zelfstandigen zonder personeel bepalen hun eigen agenda. Meer nog: als ze er zelf voor kozen hebben ze vaak net daarom de stap gewaagd om zelfstandig te worden. Maar dat je die uren zelf kan regelen, is niet altijd positief. Het gevaar is dat je je agenda te vol plant. En met een overvolle werkagenda heb je weinig tijd over voor je familie, je vrienden en jezelf.

Hoe pak je dat aan?

  1. Plan privétijd in je agenda
    Vaak staat je agenda vol voor je het beseft. Daarom plan je het beste op voorhand privétijd in. Zo kan je tijd vrijmaken om op tijd aan de schoolpoort te staan. Of om eens een uurtje te sporten. Plan gerust af en toe “niets” in. Dat geeft je wat ademruimte als opdrachten uitlopen, bijvoorbeeld.

  2. Durf nee zeggen
    Voor zelfstandigen is het erg moeilijk om “nee” te zeggen. Want je wil er alles aan doen om je opdrachtgevers gelukkig te maken. Toch is het belangrijk om grenzen te stellen. Nee, je hoeft je lunchpauze of die ene vrije dag die je met je gezin zou doorbrengen niet op te offeren voor je opdrachtgever. Wat je dan wel doet? Zeg eerlijk dat je een andere afspraak hebt staan en stel zelf een ander moment voor. Vaak is dat andere moment dan gewoon oké voor die klant.

  3. Maak een planning
    Als zelfstandige is je werk nooit af. Dat is zo, en daar houd je beter rekening mee. Er is altijd wel nog een telefoontje die je zou moeten doen of een mail die je zou moeten sturen. Maak daarom dagelijks, of zelfs wekelijks, een lijstje met de belangrijke taken. Wat zijn je prioriteiten? Wat moet nu zeker gebeuren, en wat kan gerust nog eventjes wachten? Als je dat op voorhand bepaalt, hoef je niet met je werk bezig te zijn op momenten dat je ontspant.

United Freelancers. wil zelfstandigen verenigen en bijstaan. Denk aan collectieve onderhandelingen, individuele steun, juridische bijstand en professioneel advies (bijvoorbeeld om bepaalde risico’s binnen het statuut te beperken). Als lid heb je ook allerlei ledenvoordelen.