Ben je al ingeschreven in het UBO-register? De deadline nadert!

Onlangs hebben we een artikel over het UBO-register gepubliceerd. Ter herinnering, deze specifieke verplichting geldt enkel voor zelfstandigen die leiding geven aan of verbonden zijn aan een vennootschap (een bv(ba), een ebvba, een vzw, ….) en niet voor wie een KBO-nummer heeft en als natuurlijk persoon werkt.

Aangezien de deadline nadert en veel ondernemingen nog niet in orde zijn, heeft de FOD Financiën een artikel op zijn website gepubliceerd. Dit zijn de belangrijkste punten:

  • de deadline van 30 september wordt NIET uitgesteld;

  • er is wel een gedoogbeleid van toepassing tot en met 31 december 2019.

Hoewel de FOD aankondigt geen sancties te zullen opleggen tot het einde van het jaar, raden wij onze betrokken leden aan deze verplichte formaliteit niet uit te stellen. Breng dit zo snel mogelijk in orde zodat er nog wat tijd overblijft in geval van onvoorziene omstandigheden of ontbrekende documenten.

De registratie van de uiteindelijke begunstigden zou in principe geen bijzondere moeilijkheden mogen opleveren. Voor de registratie verwijzen we naar het filmpje van de FOD. Als er toch problemen zouden zijn, aarzel dan niet om ons te bellen op 02/244.31.00.

Het UBO-register vindt zijn oorsprong in een Europese richtlijn. Economische transparantie is een goede zaak voor alle werknemers, of ze nu in een onderneming werken of niet.